sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

14. veljače - globalni protest "Milijarda ustaje za pravdu"

plakatmilijarda webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pridružila se se globalnoj svjetskoj kampanji "Milijarda ustaje za pravdu" koja se u Zagrebu održava na Zrinjevcu u vremenu od 15:00 - 17:00 sati. Ove godine želi se ukazati na nedovoljnu institucionalnu potporu borbi protiv nasilja, a fokus je na ženama i djevojkama koje su iskusile obiteljsko/partnersko nasilje, a čiji počinitelji ostaju nekažnjeni u cijelome svijetu.

Prema UN-ovim statistikama milijarda žena u svijetu proživljava nasilje te je nužno potaknuti institucije na adekvatnije kažnjavanje počinitelja.

Pravobraniteljica je održala jedan od uvodnih govora o rezultatima istraživanja koje je institucija Pravobraniteljice provela vezano za iskustva žrtava obiteljskog nasilja u institucijama koje su nadležne za postupanje u njihovim slučajevima i postupanje sudova u predmetima obiteljskog nasilja.

U svom govoru pravobraniteljica je naglasila da se iz iskustva rada institucije Pravobraniteljice vidi da postoji nepovjerenje žrtava obiteljskog nasilja, kao i drugih oblika nasilja, prema institucijama koje se bave njihovom skrbi i zaštitom. Najviše prepreka u ostvarivanju svojih prava i razumijevanju njihovih problema žrtve imaju sa centrima za socijalnu skrb, potom sa sudovima (kaznenim i prekršajnim) te policijom i zdravstvenim sustavom, a što je pokazalo istraživanje koje je Pravobraniteljica provela sa Autonomnom ženskom kućom.

Iako su mjere zaštite iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji široko prihvaćene u stručnim krugovima kao jedan od najučinkovitijih instrumenata zaštite žrtava obiteljskog nasilja i prevenciji, istraživanje koje je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provela analizirajući 500 prekršajnih predmeta na Prekršajnom sudu u Zagrebu pokazalo je da nadležna pravosudna tijela još nisu počela upotrebljavati ovaj instrument u dovoljnoj mjeri što otvara veliki prostor za podizanje učinkovitosti pravne zaštite u ovom području.

Primjerice, policija najčešće predlaže mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana - u 41% zahtjeva, zatim mjere zabrane približavanja žrtvi u 20% zahtjeva i mjera obveznog liječenja od ovisnosti u 19,7% zahtjeva.

Policija puno rjeđe predlaže dvije potencijalno najučinkovitije mjere zaštite pa je tako mjeru zabrane bilo kojeg oblika uznemiravanja i/ili uhođenja zatražila u tek 9,5% zahtjeva,a  mjeru udaljenja iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora u 7,5% podnesenih zahtjeva.

S druge strane, sudovi nisu skloni izricanju potencijalno najučinkovitijih mjera - tako mjeru udaljenja iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora nalazimo samo u 12% predmeta u kojima su mjere izricane, a mjeru zabrane bilo kojeg oblika uznemiravanja i/ili uhođenja u tek 4,8% takvih predmeta.

Istovremeno, istraživanje je pokazalo kako je prekršajni postupak završio odlukom suda kojom optuženog nije našao krivim za obiteljsko nasilje u 43% analiziranih predmeta.

U predmetima u kojima je sud počinitelja našao krivim, najčešće je izricana kazna uvjetnog zatvora - u 59% osuđujućih presuda. Bezuvjetnu kaznu zatvora je izrekao u samo 17,5% osuđujućih presuda.

 

MilijardaustajeVIDEO: One Bilion Rising in Zagreb s govorom pravobraniteljice, Jezik,rod, spol - Youtube, 24.10.2014.

Zaplešimo zajedno protiv nasilja nad ženama, Libela.org, 10.2.2014.

#diversity poruke Medvjeda, Libela.org, 11.2.2014.

One billion rising web

 

 

Iz medija:

Milijarda ustaje za pravdu, Radio Sljeme, 14.2.2014.

Svjetska manifestacija "Milijarda ustaje za pravdu" obilježena i u Zagrebu, Politika Plus, 14.2.2014.

Borba protiv nasilja nad ženama: Milijarda ustaje za pravdu, dnevno.hr, 14.2.2014.

'Milijarda ustaje za pravdu' protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, dalje.com, 14.2.2014.

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, UNDP, 14.2.2014.

Milijarda ustaje za pravdu, Ženska soba, 24.1.2014.