sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

25. studeni - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje-zene16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25. studenog - 10. prosinca)

25. studenog - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, počinje svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjeluje na nekoliko događanja u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a 8.12.2015. u suradnji s Pučkom pravobraniteljicom, Pravobraniteljicom za djecu i Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom organizirat će u Hrvatskom saboru tematsku konferenciju koja će biti posvećena ljudskim pravima osoba u ruralnim područjima. Svaka pravobraniteljica govoriti će o aspektu vezanom uz nadležnosti vlastite institucije, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić voditi će panel posvećen položaju žena u ruralnim područjima.

25. studenog izabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel su djelovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu.  1999. godine Ujedinjeni narodi službeno su potvrdile 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. (Pokrenuo ju je Women's Global Leadership Institute pod sponzorstvom Center for Women's Global Leadership). U sklopu 16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježavaju se i 1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 6. prosinca - godišnjica montrealskog masakra i 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava.