sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

Čestitka i podsjetnik u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena

international-womens-day8. ožujka 2017. obilježavamo Međunarodni dan žena kao podsjetnik na isti datum prije 160 godina kada su 8. ožujka 1857. tekstilne radnice u New Yorku izašle na ulice i protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. 1908. godine 15.000 žena marširalo je kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Obilježavanje Međunarodnog dana žena - 8. ožujka - koji se u UN-u službeno obilježava od 1975. još je jedna prilika da se podsjetimo na sve što je do sada postignuto u borbi za ravnopravnost spolova kao i na sve ono što još nije.

Stoga se podsjetimo da danas žene imaju prava koja nisu imale prije 160 godina: biraju i mogu biti birane, imaju pravo nasljeđivanja i vlasništva nad imovinom, mogu birati rad u bilo kojoj profesiji, mogu birati vlastite bračne i izvanbračne partnere i planirati obitelj, pokrenuti vlastiti posao i dr.

Mogli bismo reći da su se žene izborile za prava, ali da i dalje imaju iste stare  obaveze što ih dvostruko opterećuje i stvara nejednake startne pozicije u odnosu na muškarce. Statistike pokazuju da je područje tržišta rada i socijalne sigurnosti iz godine u godinu ono područje  u kojem su žene suočene s raznim oblicima diskriminacije samo zato što su žene. Naime, dob i majčinstvo su dva čimbenika koja su brojnim istraživanjima prepoznata kao najveće prepreke ženama na tržištu rada. Ili su premlade ili su prestare ili je problem što imaju djecu ili je sumnjivo što ju nemaju jer će ju možda imati ako se zaposle.

Žene čine većinu nezaposlenih (56 %), većinu onih koje rade na određeno vrijeme, većinu onih koje su seksualno uznemiravane na radnom mjestu, jedine koje se prilikom zapošljavanja pita namjeravaju li zatrudnjeti ili imaju li malu djecu, one koje po povratku s rodiljnog ostanu bez posla ili ih se premjesti na neadekvatno radno mjesto one koje još uvijek nose najveći teret odgoja, brige za djecu, kućanstvo, veliku većinu onih koje idu na rodiljne i roditeljske dopuste, one koje su još uvijek manje plaćene od muškaraca za rad iste vrijednosti (10-11% manje).

Žene u politici i na mjestima odlučivanja i dalje su znatno podzastupljene, većinu žrtava nasilja u obitelji čine žene, manjinu kao poduzetnice i rukovoditeljice te članice/predsjednice nadzornih i izvršnih odbora, a istovremeno preko 60% onih s visokim obrazovanjem i čine većinu među upisanima i diplomiranima posljednjih 35 godina.

U medijima žene zauzimaju manje od trećine medijskog prostora i to uglavnom u području zabave, njihovo tijelo se i dalje eksploatira u svrhu privlačenja pažnje na reklamirane proizvode, a svaku ženu, neovisno o tome je li predsjednica, političarka, znanstvenica, sportašica ili inspektorica rada prvo će se vrednovati i procjenjivati temeljem njezinog izgleda, frizure, šminke ili načina oblačenja.

Mnoge stvari su se promijenile i mijenjaju se, pogotovo na zakonodavnoj razini i razini kampanji osvještavanja, ali mnoge već godinama ostaju iste.  Pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca ne bi smjelo biti pitanje sukoba različitih svjetonazora ili mišljenja.

Stoga, povodom Dana žena podsjetimo na sva ova, i još mnoga druga područja u kojima žene i muškarci još uvijek nisu ravnopravni. Podsjetimo i da  ovaj dan nije proglašen isključivo radi kupovanja i dijeljenja cvijeća, već naprotiv, radi osvještavanja o svim onim područjima u kojima još moramo dosta raditi na uspostavi pune ravnopravnosti, i u unaprjeđenju zakonskog okvira zaštite žena na tržištu rada, razbijanju staklenog stropa, ujednačavanju plaća muškaraca i žena, ravnomjernoj raspodjeli obiteljskih obveza, dokidanju nasilja nad ženama i općenito, stvaranju društva veće solidarnosti, te socijalne i rodne osjetljivosti.

Izjave za medije:

U povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu

za Hrvatski radio - Radio Knin - 7.3.2017.

Radio Makarska Rivijera - 7.3.2017.

RTL Direkt - 8.3.2017.

Index.hr - 8.3.2017.