sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

Obilježavanja datuma

Čestitamo Dan očeva - 19. ožujka

danoceva2Uz čestitku svim očevima povodom 19. ožujka - Dana očeva, Pravobraniteljica želi podsjetiti na važnu ulogu očeva u odgoju djece i potrebu njihovog što ranijeg ravnopravnog uključivanja u brigu i odgoj. Prema najnovijim podacima kojima raspolažemo za 2017. godinu došlo je do blagog porasta broja muških korisnika rodiljnog i roditeljskog dopusta u odnosu na žene. Porast korištenja rodiljnog dopusta od strane muških korisnika s 0,24% u 2016., na 0,31% u 2017., te neznatan porast korištenja roditeljskog s dopusta od strane muških korisnika s 4,42% na 4,47%. 

Opširnije...

Čestitka i podsjetnik u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena

international-womens-day8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena kao podsjetnik na isti datum prije 161 godinu kada su 8. ožujka 1857. tekstilne radnice u New Yorku izašle na ulice i protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. 1908. godine 15.000 žena marširalo je kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Obilježavanje Međunarodnog dana žena - 8. ožujka - koji se u UN-u službeno obilježava od 1975. još je jedna prilika da se podsjetimo na sve što je do sada postignuto u borbi za ravnopravnost spolova kao i na sve ono što još nije.

Opširnije...

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

homophobiaDiljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Datum 17. svibnja odabran je jer je 17. svibnja 1990. homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Homofobija je diskriminacija osoba temeljem njihove seksualne orijentacije, temelji se na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja i protivna je važećim zakonima RH.

Opširnije...

19. ožujak - Dan očeva

fatherweb19. ožujka u Hrvatskoj i još nekim zemljama svijeta (Andora, Belgija, Bolivija, Italija, Honduras, Lihtenštajn, Portugal, Mozambik, Španjolska, Švicarska) obilježava se Dan očeva, koji se u nekim drugim zemljama obilježava u svibnju pa čak i studenom. Uz čestitke povodom Dana očeva, Pravobraniteljica želi podsjetiti na važnu ulogu očeva u odgoju djece i potrebu njihovog što ranijeg ravnopravnog uključivanja u brigu i odgoj. I ove godine, usprkos zakonskim mogućnostima, pokazalo se da još uvijek premali broj očeva koristi zakonsko pravo na rodiljni i roditeljski dopust (oko 4%). Jedan od razloga je nerazumijevanje od strane poslodavaca u okruženju u kojem se na brigu o djeci gleda kao na primarnu ulogu žene. Taj spolni stereotip pokazuje se problematičnim i u određenom broju pritužbi očeva koje Pravobraniteljica prima vezano za diskriminaciju temeljem spola prilikom dodjele skrbništva nad djecom nakon razvoda.

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

1prosincaWEBU svijetu i u Hrvatskoj se već gotovo 30 godina obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. prosinca s ciljem podizanja svijesti javnosti i ukazivanja na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a, važnost pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanje solidarnosti prema oboljelima, doprinos smanjenju stigme i diskriminacije te doprinos zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj s HIV-om živi oko 1000 osoba, od čega je oko 250 oboljelih od AIDS-a. Nešto više od četiri petine svih zabilježenih slučajeva HIV/AIDS-a su muškarci, s udjelom od 87%. Usprkos tome što među zaraženima u Republici Hrvatskoj i dalje dominiraju muškarci, u svijetu je sve više žena zaraženo HIV virusom i one danas predstavljaju gotovo 50% novo zaraženih osoba. Iako stigmatizacija prati i muškarce i žene zaražene HIV-om, žene su još uvijek u većoj mjeri izložene stigmatizaciji i društvenoj osudi kao i riziku višestruke diskriminacije.

Opširnije...

25. studeni - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje-zene16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25. studenog - 10. prosinca)

25. studenog - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, počinje svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjeluje na nekoliko događanja u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a 8.12.2015. u suradnji s Pučkom pravobraniteljicom, Pravobraniteljicom za djecu i Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom organizirat će u Hrvatskom saboru tematsku konferenciju koja će biti posvećena ljudskim pravima osoba u ruralnim područjima. Svaka pravobraniteljica govoriti će o aspektu vezanom uz nadležnosti vlastite institucije, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić voditi će panel posvećen položaju žena u ruralnim područjima.

Opširnije...

22. rujan - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje2Danas je nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama kojim obilježavamo tragičan događaj kada je 1999. tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić na Općinskom sudu ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te ranio zapisničarku. Budući da, nažalost, još uvijek veliki postotak žena (75-80%) su žrtve nasilja u obitelji, često i s tragičnim ishodom, gdje je počinitelj njihov suprug ili izvanbračni partner, izuzetno važno je upozoravati na ovaj društveni, a ne privatni problem i osvještavati javnost o potrebi prevencije putem edukacije, zaštiti žrtava i sankcioniranju počinitelja.

Svjetski dan slobode medija

svjdanslobmedObilježen je Svjetski dan slobode medija pod sloganom „Neka novinarstvo ide naprijed! Prema boljem izvještavanju, jednakosti spolova i medijskoj sigurnosti u digitalnom dobu“. Budući da Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sustavno prati područje medija iz aspekta poštivanja načela ravnopravnosti spolova, smatra pohvalnim što je ravnopravnost spolova dio slogana ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medija. U svojim godišnjim izvješćima o radu koje predaje Hrvatskom saboru, Pravobraniteljica kontinuirano upozorava na sve oblike kršenja načela ravnopravnosti spolova u medijima, o primjerima uvredljivog, omalovažavajućeg i ponižavajućeg načina predstavljanja najčešće žena u medijima te o rezultatima analiza i istraživanja medija koje provodi.

Opširnije...

8. travanj - Svjetski dan Roma

svjetskidanroma2015Svjetski dan Roma obilježen je u Hrvatskom saboru svečanom sjednicom koju je organizirao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Veljko Kajtazi, zastupnik u Saboru RH u suradnji s predstavnicima/ama i predsjednicima/ama Vijeća romskih nacionalnih manjina iz hrvatskih županija, a pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH, Josipa Leke. Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan 8. travnja 1971. godine u Londonu i koji je rezultirao usvajanjem važnih odluka o romskoj zastavi, službenoj himni „Đelem, đelem“ i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba).

Opširnije...

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

UN WomenDanašnjim obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počinje tradicionalna svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje od 25.11. do 10.12. - Međunarodnog dana ljudskih prava. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 1999. (na inicijativu UN-a) u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. U sklopu međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja se održava od 1991. (na inicijativu Women's Global Leadership Institute) obilježavaju se i 1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i 6. prosinca - godišnjica montrealskog masakra.

Opširnije...

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen predstavljanjem Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Nacionalni dan za webPravobraniteljica Višnja Ljubičić danas je povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sudjelovala na predstavljanju "Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" i "Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja" u izdanju Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Događanje je upriličeno u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Opširnije...

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

stophomofobijaDiljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Ovaj je datum odabran jer je 17. svibnja 1990. homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Homofobija se temelji na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja. Homofobija je diskriminacija osoba temeljem njihove seksualne orijentacije što je protivno važećim zakonima RH.

Čestitamo Međunarodni dan žena

iwd400-medium new

Prije 157 godina, 8. ožujka 1857. žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku javno su demonstrirale i protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. 1908. godine 15.000 žena marširalo je kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Obilježavanje Međunarodnog dana žena - 8. ožujka - koji se u UN-u službeno obilježava od 1975. još je jedna prilika da se podsjetimo na sve što je do sada postignuto u borbi za ravnopravnost spolova kao i na sve ono na čemu i dalje treba ustrajati kako bi se u potpunosti realizirala.

14. veljače - globalni protest "Milijarda ustaje za pravdu"

plakatmilijarda webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pridružila se se globalnoj svjetskoj kampanji "Milijarda ustaje za pravdu" koja se u Zagrebu održava na Zrinjevcu u vremenu od 15:00 - 17:00 sati. Ove godine želi se ukazati na nedovoljnu institucionalnu potporu borbi protiv nasilja, a fokus je na ženama i djevojkama koje su iskusile obiteljsko/partnersko nasilje, a čiji počinitelji ostaju nekažnjeni u cijelome svijetu.

Prema UN-ovim statistikama milijarda žena u svijetu proživljava nasilje te je nužno potaknuti institucije na adekvatnije kažnjavanje počinitelja.

Pravobraniteljica je održala jedan od uvodnih govora o rezultatima istraživanja koje je institucija Pravobraniteljice provela vezano za iskustva žrtava obiteljskog nasilja u institucijama koje su nadležne za postupanje u njihovim slučajevima i postupanje sudova u predmetima obiteljskog nasilja.

Opširnije...