sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma o ravnopravnosti spolova

GGI WEFSvjetski gospodarski forum čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavilo je „Izvješće o ravnopravnosti spolova 2020.“ (Global Gender Gap Report) koje prati jaz između žena i muškaraca u četiri područja: gospodarstvo, obrazovanje, zdravlje i očekivano trajanje života i omjer rođenih po spolu te političko osnaživanje - zastupljenost u strukturama odlučivanja. Prema ovogodišnjem Izvješću koje obuhvaća 153 zemlje, Hrvatska se nalazi na 60. mjestu. Prošle godine bila je na 59. mjestu kao i 2015. Najbolje rangirana bila je 2007. godine kada je zauzimala 16. mjesto od 128 zemalja.

Pravobraniteljica ističe, kao i u osvrtima na prethodna izvješća Svjetskog gospodarskog foruma, da izvješće mjeri jaza među spolovima u četiri područja, a ne na stupanj razvoja zemlje u pojedinom području. Na primjer, ako u području obrazovanja u nekoj zemlji ne postoji nikakav ili tek vrlo neznatan jaz između broja (ne)obrazovanih žena i (ne)obrazovanih muškaraca, ta će zemlja biti rangirana na više mjesto u Indeksu od zemlje koja ima veći postotak obrazovanih žena i muškaraca, ali i veći jaz među njima.

Rezultati ovogodišnjeg Izvješća pokazuju da se jaz među spolovima neznatno smanjio te da će ovim tempom biti potrebno 99,5 godina da se postigne puna ravnopravnost.

Najbolje rangirana zemlja i ove godine je Island, a slijede ga Norveška, Finska, Švedska, Nikaragva, Novi Zeland, Irska, Španjolska, Ruanda i Njemačka.
Od zemalja u okruženju najbolje je rangirana Slovenija koja je na 36. mjestu.