sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma za 2016. Hrvatska rangirana najlošije do sada

GGI WEFSvjetski gospodarski forum jučer je objavio novo izdanje publikacije The Global Gender Gap Report, koju izdaje jedanput godišnje. U ovogodišnjem izdanju koje se odnosi na 2016. godinu, Republika Hrvatska je prema Global Gender Gap Indeksu rangirana najlošije do sada – nalazi se 68. mjestu od 144 zemlje svijeta.

Svjetski gospodarski forum standarde globalne (ne)ravnopravnosti spolova prema ekonomskim, političkim, obrazovnim i zdravstvenim kriterijima mjeri od 2006. godine, a Hrvatska je najbolje bila rangirana u prve dvije godine mjerenja – na 16. mjestu. Prema podacima iz izvješća, padu od 9 mjesta u odnosu na 2015. godinu najviše je doprinijelo nazadovanje u području političkog osnaživanja.
 
Global Gender Gap Index 2006.-2016. WEF

Kao i 2014. godine, Pravobraniteljica napominje da ovo rangiranje samo po sebi ništa ne govori o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje koje su bolje ili lošije rangirane. Treba, naime, uzeti u obzir metodu koja se koristi u indeksiranju. Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza/razlike među spolovima u odabrana četiri područja, a ne na stupanj razvoja na tom području. Podrobniji osvrt na tu problematiku Pravobraniteljica je objavila 2012. godine.