sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izvješće o stanju ljudskih prava U.S. State Departmenta

US State DepartmentU svom godišnjem Izvješću o zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj za 2014. U.S. State Department je u najozbiljnija kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2014. godine između ostalog uvrstio društvenu diskriminaciju i slučajeve nasilja usmjerene prema ženama odnosno sporadično nasilje usmjereno prema osobama istospolne seksualne orijentacije te transseksualnim i transrodnim osobama.


U Izvješću se kao izvor citira Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te se upozorava kako državno odvjetništvo i sudovi pokazuju suzdržanost prema uporabi privremenih mjera zaštite, a posebno mjera zabrane suzdržavanja od kontakta. Također se ukazuje na upozorenje Pravobraniteljice da policija i dalje pokazuje nedostatak rodne osviještenosti pri prekršajnim ili kaznenim prijavama u slučajevima obiteljskog nasilja te navodi kako je u 2013 službeno zabilježeno 75 slučajeva silovanja, ali i procjenu da na svako prijavljeno silovanje dolazi 15 neprijavljenih slučajeva.  U izvješću se navodi i kako je potpora sigurnim kućama za žene žrtve spolno uvjetovanog nasilja  ograničena.

Nadalje, u izvješću se ukazuje i procjenu Pravobraniteljice da su pritužbe zbog seksualnog uznemiravanja relativno rijetke zbog straha od retribucije na radnom mjestu. Isto tako, navodi se kako je jaz u plaćama i dalje visok te se ukazuje na upozorenje Pravobraniteljice kako su neophodni jasni politički koraci kojima bi se takva situacija na tržištu rada promijenila. Navodi se i zaključak Pravobraniteljice kako su državne inspekcije neučinkovite u razotkrivanju i sankcioniranju diskriminacije na tržištu rada.