sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Hrvatska u 2014. prema Global Gender Gap Indeksu rangirana najlošije do sada

GGI WEFRepublika Hrvatska u ovogodišnjem izdanju Global Gender Gap Indeksa nalazi se na 55-om, do sada najlošije rangiranom mjestu od 2006. godine od kada Svjetski gospodarski forum mjeri standarde globalne (ne)ravnopravnosti spolova prema ekonomskim, političkim, obrazovnim i zdravstvenim kriterijima.

Od pet najznačajnijih područja (gospodarstvo, jednakost u plaćama, obrazovanje, zdravstvo i politika), Hrvatska po pitanju ravnopravnosti spolova najbolje stoji u području zdravstva (37. mjesto). Nešto slabije stojimo u području politike (56. mjesto), obrazovanja (65. mjesto) i gospodarstva (66. mjesto), a uvjerljivo najlošije u području jednakosti u plaćama za iste ili slične poslove (107. mjesto).

Prvih pet mjesta na ljestvici zemalja s najmanjim jazom među spolovima zauzele su nordijske zemlje, a na prvom mjestu se već šestu godinu za redom nalazi Island, a „top pet“ zatvaraju  Finska, Norveška, Švedska i Danska. Prema ovogodišnjim podacima, produbljivanje jaza između muškaraca i žena zabilježeno je u šest zemalja od kojih je jedna i Hrvatska. Pored naše zemlje, isto je zabilježeno i u Šri Lanki, Maliju, Makedoniji, Jordanu i Tunisu. Podaci za 2014. godinu obuhvaćaju 142 zemlje svijeta.

Autorica izvješća Saadia Zahidi ističe da se, globalno gledajući, bilježe pomaci po pitanju ravnopravnosti spolova te da je napredak na prevladavanju jaza među spolovima ostvaren zahvaljujući sve većem udjelu žena u radnoj populaciji i sudjelovanju u politici.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova naglašava da ovo rangiranje samo po sebi ništa ne govori o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje koje su bolje ili lošije rangirane. Treba, naime, uzeti u obzir metodu koja se koristi u indeksiranju. Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza/razlike među spolovima u odabrana četiri područja, a ne na stupanj razvoja na tom području. Podrobniji osvrt na tu problematiku Pravobraniteljica je objavila 2012. godine.

Ovogodišnje cjelovito izvješće Svjetskog gospodarskog foruma možete pronaći ovdje.

Više u medijima o Global Gender Gap Indeksu:
Libela, 28.10.2014.
Slobodna Dalmacija, 28.10.2014.
Jutarnji list, 28.10.2014.
HRT, 28.10.2014.
Tportal, 28.10.2014.
Glas Slavonije, 28.10.2014.
The Guardian, 28.10.2014.