sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Žene uspješnije rukovoditeljice

KetchumPoznata svjetska agencija za odnose s javnošću Ketchum, provela je treću po redu studiju na temu razine povjerenja u rukovoditelje/ice pod nazivom "Ketchum Leadership Communication Monitor (KLCM)". Istraživanje je objavljeno u svibnju 2014., a provedeno je tijekom 2013. na 6509 ispitanika/ica u 13 zemalja s 5 kontinenata.

Kao najzanimljiviji rezultat ovogodišnjeg istraživanja iz perspektive ravnopravnosti spolova treba istaknuti rezultat koji pokazuje da se žene percipiraju kao znatno uspješnije u četiri od pet najvažnijih liderskih osobina: 1) vođenje kroz primjer, 2) otvoren i transparentan oblik komunikacije, 3) priznavanje pogrešaka i 4) izvlačenje najboljeg iz suradnika, dok se muškarci percipiraju kao nešto uspješniji samo u zadržavanju mirnoće tijekom suočavanja sa stresnim situacijama. Međutim, unatoč navedenim poželjnim karakteristikama u kojima prednjače žene, muškarci se i dalje percipiraju kao veći rukovoditeljski autoriteti. Uzrok tome očito leži u tradicionalnoj percepciji muškarca u ulozi vođe.

Kao jedan od glavnih zaključaka istraživanja autori navode da će u budućnosti način rukovođenja postati sve „ženstveniji“, a otvorena i transparentna komunikacija karakterističnija za žene postat će dominantan oblik komunikacije.

Na tragu ovih pokazatelja je i ovogodišnje istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na upravljačkim i rukovodećim pozicijama.

Više o istraživanju:
Leadership Communication Monitor 2014.
Iako su žene bolje liderice muškarci su i dalje traženiji
Leader attributes

Attachments:
Download this file (2014_klcm_report.pdf)Cjelovito istraživanje[ ]722 Kb