sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

IZVJEŠĆA

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predala Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2019.

naslovnica2019Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu čini presjek godišnjeg rada institucije i slučajeva, ukazuje na pojedine trendove vezano za diskriminaciju i to na temelju: spola, bračnog i obiteljskog statusa, trudnoće i materinstva, spolne orijentacije i rodnog identiteta te u područjima: rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, obitelji (uključujući obiteljsko nasilje), obrazovanja, političke participacije, medija, sporta, pristupa robi i uslugama. U okviru svojih nadležnosti, a temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova (ZRS), tijekom izvještajne godine radilo se na ukupno 1.719 predmeta. Specifičnost ovog izvještajnog razdoblja je provedba 2 EU-projekta, jedan se odnosio na učinkovitiju zaštitu i promjenu sustava za borbu protiv nasilja prema ženama, a drugi na podizanje svijesti o problemu rodnog jaza u plaćama i mirovinama s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Opširnije...

U Hrvatskom saboru raspravljeno Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu

PRSgovornicawebPravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je u Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2018. dajući presjek godišnjeg rada institucije. Istaknula je statistiku rada po pritužbama građana i građanki po kojima je postupala te ukazala na pojedine trendove vezano za diskriminaciju na temelju spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva i trudnoće, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima rada i zapošljavanja, obitelji (uključujući nasilje u obitelji), obrazovanja, političke participacije, medija i drugih područja života. 

Opširnije...

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora jednoglasno podržao Izvješće o radu za 2018.

odborRSlipanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, na 26. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora predstavila je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu. Pravobraniteljica je članove i članice Odbora upoznala s aktivnostima tijekom izvještajne godine po svim diskriminacijskim osnovama i područjima rada u okviru svojih nadležnosti. Iznijela statistiku pritužbi građana i građanki, uočene trendove te predstavila EU projekte i neovisne analize i istraživanja koje provodi. Sjednici su prisustvovale i članice Inicijative #spasime.

Opširnije...

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predala Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2018.

NaslovnicacjelovitoWEBIzvješće o radu Pravobraniteljice za 2018. daje presjek godišnjeg rada institucije i slučajeva te ukazuje na pojedine trendove vezano za diskriminaciju na temelju: spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima: rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, obitelji (uključujući obiteljsko nasilje), obrazovanja, političke participacije, medija, sporta, pristupa robi i uslugama.

U okviru svojih nadležnosti, a temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova (ZRS), tijekom izvještajne godine radilo se na ukupno 1.576 predmeta. Najčešće pritužbe se odnose na područje socijalne sigurnosti i socijalne skrbi te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja (24,9%) i na ostvarivanje radnih prava (19%), što ukupno čini značajni udio od 43,9% i ukazuje na istovjetan trend ranijih godina, potom na upravu (20,5%), javno informiranje i medije (12,7%), pravosuđe (6,1%), zdravstvenu zaštitu (5,9%), te na ostala područja.

 

Opširnije...

U Hrvatskom saboru raspravljeno Izvješće o radu za 2017. godinu

Izvjesce 2017U Hrvatskom saboru raspravljeno je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je Izvješće o radu za 2017. dajući presjek godišnjeg rada institucije te ukazala na pojedine trendove vezano za diskriminaciju na temelju spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva i trudnoće, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima rada i zapošljavanja, obitelji (uključujući nasilje u obitelji), obrazovanja, političke participacije, medija i drugih područja života.

Opširnije...